Schengen Vizesi Nedir?
Kısaca bahsetmek gerekirse; Schengen Vizesi, Avrupa’da yer alan ve Schengen Sözleşmesi’ni imzalamış ülkeler arasında serbest dolaşım hakkı sağlayan bir vizedir.
Dışişleri Bakanlığımızın Açıklaması:
Avrupa Birliği’nde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınır (“iç sınır’” denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Bu şekilde oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Hangi ülkeden Schengen Vizesi alınmak isteniyorsa o ülkenin konsolosluğuna ya da konsolosluğun çalıştığı aracı kuruma başvurmak gerekir.
Schengen Vizesi Başvurusu Ne Zaman Yapılmalı?
Eğer stres yaşamak istemiyorsanız; vize başvurunuzu, ziyaretin planlandığı tarihten en az 15 gün önce gerçekleştirin! Ziyaretin başlangıç tarihine 3 aydan fazla bir süre varsa da başvuramayacağınızı söylemeliyim.
Diyelim ki, seyahatinize 15 günden daha az kaldı ve başvurmaya karar verdiniz. Başvurunun değerlendirilmesi 15 günü bulabildiği için vize kararının seyahatin başladığı tarihten daha sonra netleşmesi durumu olabilir. Bu durumda, biletiniz ve diğer tüm rezervasyonlarınıza yazık olacaktır.
En az 6 ay geçerliliği olan çoklu girişli Schengen Vizesi’ne sahipseniz, vize geçerliliğini yitirmeden yeni bir vize için başvuru yapabilirsiniz.
Önemli: Dikkat! Schengen Vizesi başvurunuzu yaparken gitmek istediğiniz ülke ve Türkiye’deki milli bayramlar ve uygulanan tatil günlerini göz önünde bulundurmalısınız. Bazı konsoloslukların ve diğer onaylayıcı kurumların hizmetlerinde yavaşlamaların olacağını unutmayın!
Schengen Vizesi Fiyatı
- Başvuru sahipleri 60 Euro vize ücreti öder.
- 6 ila 12 yaş grubundaki çocuklar 35 Euro vize ücreti öder.
- Rusya Federasyonu, Ukrayna, Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti (FYROM), Sırbistan,Karadağ, Bosna – Hersek, Arnavutluk, Moldova Cumhuriyeti ile Gürcistan uyruklular 35 Euro öder.
Önemli: Dikkat! Vize ücreti, vize başvurusunun incelenmesi için ödenir dolayısıyla vize verilmemesi
halinde iade edilmez.
Schengen Vizesi ile Hangi Ülkelere Giriş Yapılır? / Schengen Ülkeleri
Schengen’e üye ülkeler aşağıda sunulmaktadır:
Toplam ülke sayısı: 26
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.
Önemli: İngiltere, İskoçya ve İrlanda Schengen Ülkeleri’ne dahil değildir.
Schengen Vizesi için Gerekli Evraklar
Önemli: Schengen Vizesi verilecek kuruma ve konsolosluğa göre evraklarda küçük değişimler olabilir, mutlaka schengen vizesi alırken onaylayıcı kurumla iletişime geçiniz.
1. Pasaport
Pasaport, talep edilen vizenin bitim tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli olmalıdır.
2. Schengen Vizesi Başvuru Formu
Başvuru formları aracı kurumlardan, konsolosluklardan veya onların web sitelerinden rahatça temin edilebilir. Başvuru sahibi tarafından doldurulup imzalanmalıdır.
3. Biyometrik Verilerin ve Önceki Vizelerin Bulunduğu Pasaport Sayfalarının Fotokopileri
Daha önceki vizeler ve diğer bilgilerin fotokopileri sadece, gittiğiniz kurumun yanındaki fotokopicide rahatça halledebilirsiniz.
4. Schengen Vizesi Harcı
Ödenmesi gereken gerekli ücret, yukarıda bahsetmiştim.
5. Biyometrik Fotoğraf (2 Adet)
Bir fotoğrafçıya gidip biyometrik fotoğrafımı çekebilir misin Schengen Vizesi için demek yeterli. 🙂
6. Seyahat Sağlık Sigortası
AB Üye Ülkelerde ikamet edilecek süre zarfında meydana gelebilecek sağlık nedenleri, acil tedavi, acil yatış veya vefata bağlı yurda dönüş masraflarını karşılayabilecek uygun ve geçerli seyahat sigortası. Sigorta AB Üye Ülkelerin tamamında geçerli olmalı, öngörülen transit ve ikamet süresini kapsamalıdır. Asgari poliçe tutarı 30.000 Euro olmalıdır.
Önemli: Seyahat Sağlık Sigorta poliçesi Ingilizce olarak basılmalı.
7. Uçak / Seyahat Rezervasyonları ya da Öngörülen Ulaşım Aracına İlişkin Diğer Kanıtlayıcı Belgeler;
Gidiş ve dönüş uçak biletleri.
8. Otel Rezervasyonları veya Seyahat Planını Gösterir Belgeler;
Nerde konaklayacağınızı gösteren dökümanlar. Eğer ki nerede konaklayacağınıza seyahatiniz sırasında karar verecekseniz booking.com‘dan rezervasyon gösterebilirsiniz.
9. Seyahat Masraflarının Nasıl Karşılanacağını Gösterir Belgeler, Örnek:
- son üç aylık hesap hareketlerini gösterir kaşeli imzalı banka hesap dökümü, ve
- düzenli geliri gösterir belgeler: örnek; son üç ayın maaş bordroları (ya da benzeri)
10. Dilekçe
Konsolosluğa hitaben yazılmış olan, seyahatinizin amacını belirten bir dilekçeyi başvuruya mutlaka ekleyin.
Misal: Şu tarihlerde ülkenize turistik amaçla gezi yapmayı planlıyorum, gerekli vizenin verilmesini arz ederim. Tüm masraflar tarafım veya şu kişi tarafından karşılanacaktır.
11. Davetiye
Eğer davet ediliyorsanız; karşı taraftan aldığınız imzalanmış, mühürlenmiş, amacı net bir şekilde belirten davetiyeler.
12. Turla Gidilecekse Evraklar
Eğer bir turla gidecekseniz ve başvuruyu kendiniz yapıyorsanız; tur programını ve tur şirketinden alacağınız evrakları gösterin.
13. Başvuru sahipleri, aşağıda belirtilen belgelerden kendi durumlarına uygun olanları ibraz edecektir:
a. Başvuru sahibi çalışan ise
- İşveren mektubu ve/veya izin onayı
- SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve SGK “hizmet dökümü”
b. Başvuru sahibi çiftçi ise
- bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi
c. Başvuru sahibi çalışan veya şirket sahibi ise
- Şirketin ticaret odasındaki kaydı ve ticaret sicil gazetesinin kopyası
- Vergi levhası
d. Başvuru sahibi emekli ise
- Emekli maaşını gösterir belge (banka hesap özeti veya emekli cüzdanı)
e. Başvuru sahibi öğrenci ise
- Öğrenci Belgesi
f. Başvuru sahibi reşit değil ise/18 yaşın altındaysa ve yalnız veya sadece bir ebeveyn ya da yasal vasi ile seyahat ediyorsa
- Ebeveyninden noter tasdikli muvafakatname (seyahat eden ebeveyn evli değil ise veya ebeveynlik yetkisi sadece kendisindeyse bu koşul geçerli değildir)
NOT: Gemi turu ile seyahat edecek yolcuların tur kayıt programı/rezervasyonu üzerinde yetkili turun kaşe-imzası ve şahsın imzası olacak şekilde ibraz edilmelidir.
Soru – Cevap Kısmı
Soru 1
Seyahatim sırasında birden fazla ülke gezeceğim. (misal interrail gerçekleştireceğim) Hangi Schengen Ülkesi’nden vizemi almam gerekir?
Cevap 1
Eğer ki tek bir ülke ziyaret ediyor olsaydınız, o ülkeden Schengen Vizesi’ni almanız gerekiyordu. Ancak birden fazla Schengen Ülkesi’ne seyahat edeceğiniz için:
- En uzun süreli kalacağınız ülkeden Schengen Vizesi’ni almanız gerekiyor.
Fakat derseniz ki, seyahat sürelerim birden fazla ülkede aynı (misal İtalya’da da İspanya’da da 3 gün kalacağım)
- Bu iki ülkeden herhangi birinden Schengen Vizesi’ni alabilirsiniz. Eğer seyahatinize başlayacağınız ülke İtalya ise İtalya’dan ; İspanya ise İspanya’dan almanızı tavsiye ederim.
Diğer bir soru işareti ise, diyelim ki Interrail’e çıkıyorsunuz İtalya’dan başlayıp sırasıyla Fransa-İspanya-Fransa-Belçika-Hollanda-Almanya gibi bir ziyaret planınız var. Genelde de ülkelerin hepsinde 2-3 gün kalıyorsunuz, yani asıl varış noktanız bulunmuyor.
- Bu durumda, Schengen Vizenizi giriş yapacağınız ülkeden almalısınız.